Soya Fasulyesi

Soya fasulyesi, bezelye (baklagil) sebze ailesinin üyeleridir ve binlerce yıldır Asya mutfağının temelini oluşturmaktadır.
Soya ve soya yiyecekleri özellikle vejetaryen ve vegan beslenmeyi takip eden kişiler arasında popülerdir. Bunun nedeni, yüksek kaliteli (“tam”) protein içeriği ve süt ve et yerine geçebilecek şekilde işlenebilme yetenekleridir.

Soya yüksek kaliteli bir proteindir. Ette bulunanlar gibi tüm gerekli amino asitleri içerdiği bilinen birkaç bitkisel gıdadan biridir (diğeri amaranth tohumu ve daha az derecede kinoa).

Soya fasulyesi birçok şekilde tüketilebilir. Soya fasulyesinden yapılan gıdalar fermente edilmemiş ve fermente gıdalara ayrılabilir. Fermente edilmemiş gıdalar arasında tofu, soya sütü, edamame, soya fıstığı ve filizleri bulunurken, fermente soya ürünleri arasında miso, tempeh, natto ve soya sosu bulunur. Tofu veya tempeh (kalsiyum pıhtılaştırıcıyla yapılmış) ve kalsiyumla zenginleştirilmiş soya içecekleri gibi bazı soya ürünleri kalsiyum ve demir kaynağıdır.

Soyanın daha sağlıklı kolesterol düzeyleriyle bağlantıları vardır ve bu da kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. 2015 yılında araştırmacılar soyanın insanların kolesterol düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek için bir araştırma analizi gerçekleştirdi. Soya tüketmenin arterlerdeki toplam kolesterol, trigliserit ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol düzeylerini önemli ölçüde azalttığını buldular.

LDL kolesterol, atardamarlarda tıkanmaya neden olabileceğinden “kötü kolesterol” olarak da bilinir. İnceleme yazarları ayrıca soya tüketiminin yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolü önemli ölçüde artırdığını da buldu. Bu tip aynı zamanda “iyi kolesterol” olarak da bilinir çünkü LDL kolesterolün arterlerden uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Yüksek kolesterol düzeyine sahip kişilerin LDL kolesterol düzeylerinde, optimum kolesterol düzeyine sahip kişilere göre daha önemli düşüşler görüldü. Ayrıca soya sütü, soya fasulyesi ve soya fıstığı dahil daha az işlenmiş soya gıdaları, soya proteini ekstraktlarından veya takviyelerinden daha etkiliydi.

Molecules dergisinde 2019 yılında yayınlanan bir çalışmada, soya izoflavon takviyelerinin farelerde vücut ağırlığı üzerindeki etkisi incelendi. Çalışma makalesinde yazarlar, soya izoflavonlarındaki bazı bileşiklerin, kemirgenlerin organları çevresinde yağ birikmesini önlediğini bildirmektedir. Araştırmacılar soya izoflavon takviyesinin obeziteyi yönetme potansiyeline sahip olduğu sonucuna vardı.

2019 tarihli araştırma incelemesine göre, soya izoflavonları diyabet riskini de azaltabilir, ancak bunu başarabilecekleri mekanizma hala bilinmemektedir.
Tip 2 diyabette, vücut hücreleri kan dolaşımından daha az şeker emer, bu da şekerin dolaşımda kalmasına ve zarar vermesine neden olur. İnsülin, kan şekerinin veya glikozun enerjiye dönüştürülmek üzere hücrelere girmesini sağlayan bir hormondur. Soya izoflavonları insülin duyarlılığını artırabilir; bu da hücrelerin insüline daha fazla tepki vermesi ve daha fazla glikoz emmesi anlamına gelir.

Çiftlikten Sofraya Çiftlikten Sofraya Çiftlikten Sofraya