Mısır

Mısır sağlıklı bir tahıldır ve lif, vitamin, mineral ve antioksidan kaynağıdır. Göz ve sindirim sağlığını geliştirebilir. Ancak tortilla cipsi gibi rafine mısır ürünleri sağlık açısından daha az fayda sağlıyor.
Mısır (Zea mays) olarak da bilinen mısır, dünyanın en popüler tahıllarından biridir. Anavatanı Orta Amerika olan ancak dünya çapında sayısız çeşidi yetiştirilen, çimen familyasından bir bitkinin tohumudur.

Patlamış mısır ve tatlı mısır popüler çeşitlerdir, ancak işlenmiş gıdaların içeriği olarak sıklıkla rafine mısır ürünleri de yaygın olarak tüketilir. Bunlar arasında tortilla, tortilla cipsi, polenta, mısır unu, mısır unu, mısır şurubu ve mısır yağı bulunur. Tam tahıllı mısır, lif ve birçok vitamin, mineral ve antioksidan açısından zengin olduğundan herhangi bir tahıl tanesi kadar sağlıklıdır. Mısır genellikle sarıdır ancak kırmızı, turuncu, mor, mavi, beyaz ve siyah gibi çeşitli renklerde de bulunur.

Tüm tahıl taneleri gibi mısır da esas olarak karbonhidratlardan oluşur. Nişasta, kuru ağırlığının %28-80’ini oluşturan ana karbonhidrattır. Mısır ayrıca az miktarda şeker de sağlar (%1-3). Tatlı mısır veya şekerli mısır, kuru ağırlığının %18’i oranında daha yüksek şeker içeriğine sahip, özel, düşük nişastalı bir çeşittir. Şekerin çoğu sakkarozdur.

Tatlı mısırdaki şekere rağmen, yüksek glisemik indeksli bir gıda değildir ve glisemik indekste düşük veya orta derecelidir. GI, karbonhidratların ne kadar hızlı sindirildiğinin bir ölçüsüdür. Bu indekste üst sıralarda yer alan gıdalar kan şekerinde sağlıksız bir artışa neden olabilir.

Mısır makul miktarda lif içerir. Bir orta boy paket (112 gram) sinema patlamış mısırında yaklaşık 16 gram lif bulunur. Bu, erkekler ve kadınlar için sırasıyla Günlük Değerin (DV) %42 ve %64’üdür. Farklı mısır türlerinin lif içeriği değişiklik gösterse de genellikle kuru ağırlığın %9-15’i civarındadır. Mısırdaki baskın lifler hemiselüloz, selüloz ve lignin gibi çözünmeyen liflerdir.

Mısırın yağ içeriği %5-6 arasında değişir ve bu da onu az yağlı bir gıda yapar. Ancak mısır öğütme işleminin bol miktarda yan ürünü olan mısır tohumu, yağ açısından zengindir ve yaygın bir pişirme ürünü olan mısır yağının yapımında kullanılır.
Rafine mısır yağı esas olarak bir çoklu doymamış yağ asidi olan linoleik asitten oluşurken, geri kalanını tekli doymamış ve doymuş yağlar oluşturur. Aynı zamanda önemli miktarda E vitamini, ubikinon (Q10) ve fitosterol içerir, bu da raf ömrünü uzatır ve kolesterol seviyelerini düşürmede potansiyel olarak etkili olmasını sağlar.

Çiftlikten Sofraya Çiftlikten Sofraya Çiftlikten Sofraya