Kanola
Yağı
Kanola yağı, sıfır trans yağ ve tüm yaygın yemeklik yağlar arasında en düşük doymuş yağ miktarı ile mevcut en sağlıklı yemeklik yağlardan biridir. Kanola yağı çok yönlü ve uygun fiyatlı olduğundan hem evde hem de ticari ölçekte çok çeşitli sağlıklı yiyecekler yapmak için idealdir. Kanola yağı, Kanada’da en çok yetiştirilen ürünlerden biri olan kanola bitkisinin tohumlarından elde edilir. Hasattan sonra kanola tohumları ezilerek kanola yağının açığa çıkması sağlanır.
Kanola, Kanada, Avrupa, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı bölgelerinde yetişen bir üründür. Bitkiler, bezelye kabuklarına benzer şekilde baklalara dönüşen küçük sarı çiçekler üretir. Her kapsülün içinde trans yağ içermeyen yağla doldurulmuş küçük siyah tohumlar bulunur. Hasattan sonra tohumlar, kanola yağını tohumun protein açısından zengin katılarından ayırmak için ezilir. Yağ ve katılar daha sonra daha ileri işlemlere tabi tutulur; yemeklik yağ ve gıda ürünleri için yağ ve hayvan yemi için yüksek değerli bir içerik olarak katılar. Günümüzde kanola aynı zamanda yenilenebilir yakıtlar için hammadde olarak da kullanılmaktadır.
Kanola yağı doymamış yağ bakımından zengindir ve yaygın olarak kullanılan yemeklik yağlar arasında en düşük doymuş yağ miktarına sahiptir. Yüksek miktarda oleik asit (tekli doymamış yağ) ve alfa-linolenik asit (bitki bazlı omega-3 esansiyel yağ asidi) içerir.
Birçok klinik çalışma, kanola yağının diğer yağ kaynakları yerine kullanıldığında sağlık açısından faydalar sağladığını göstermiştir. Kanola yağı, diyette doymuş yağ yerine kullanıldığında koroner kalp hastalığı riskini azaltma kabiliyeti nedeniyle ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) nitelikli bir sağlık beyanı almaya uygundur.
Kanola bazen kolza tohumuyla karıştırılır çünkü kanola orijinal olarak kolza tohumundan yetiştirilir ve bitkiler görünüş olarak benzerdir. Bununla birlikte kanolada çok daha düşük düzeyde erusik asit ve glikozinolatlar bulunur; bunlar kolza tohumunu istenmeyen kılan özelliklerdir. Kanolanın resmi tanımını karşılamak için bitkinin %2’den az erusik asit içeren yağ üretmesi gerekir. Un, havayla kurutulmuş yağsız küspenin gramı başına 30 mikromolden az glukozinolat içermelidir.
Bilimsel çalışmalarda kanola yağının birçok kronik sağlık durumu üzerinde olumlu etkisi olduğu gösterilmiştir. Bebek mamalarında kullanım da dahil olmak üzere insan tüketimi için Genel Olarak Güvenli (GRAS) olarak tanınır. Kanola yağı, diyette doymuş yağ yerine kullanıldığında koroner kalp hastalığı riskini azaltma kabiliyeti nedeniyle ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) nitelikli bir sağlık beyanı almaya uygundur.